Historiek

Het was tijdens de somberste dagen van de oorlog in 1942 dat predikant Robert du Pasquier het idee opvatte om een bescheiden koor samen te stellen in de protestantse kerk van de Belliardstraat. Hij vertrouwde het dirigeren toe aan zijn jongere collega Fritz Hoyois. Deze had een goede muzikale vorming genoten aan het Conservatorium van Straatsburg, als orkest- en koorleider in de klas van Fritz Münch.

In 1944 gaf het koor een eerste concert met orkest en in mei 1945 zijn eerste grote gala in het Paleis voor Schone kunsten te Brussel, onder het beschermheerschap van Koningin Elizabeth en van Prins Bernhard van Nederland. Het « Chorale Protestante de Bruxelles » was ontstaan.

Sindsdien begon het, evenwichtig samengesteld, aan de grote werken van ons muzikaal patrimonium. Zijn breed repertoire is er het bewijs van.

Naast de vele rondreizen in België heeft het koor en zijn dirigent de bekroning gevonden in talrijke uitnodigingen naar het buitenland.

Fritz Hoyois is meer dan veertig jaar dirigent van het koor gebleven en hij probeerde voortdurend om zijn artistieke en geestelijke kwaliteiten uit te bouwen en te vervolmaken.

Van 1985 tot 2017 werd de leiding toevertrouwd aan Daniel Burdet, eerst repetitor, daarna assistent van Fritz Hoyois.

In 1992 heeft het koor zijn 50ste verjaardag gevierd en ontving bij deze gelegenheid de titel van « Chorale royale » (Koninklijke koor).

Sinds blijft het koor vele concerten geven in België, o.m. in het Festival van Vlaanderen en in het « Festival de l’Eté Mosan ». Verschillende keren werd het koor uitgenodigd in het buitenland, zoals tijdens de laatste jaren bv. in Aix-en-Provence, Budapest, Parijs, Erlangen (Duitsland), Londen, ….

Sinds 2017 is Laurent Fobelets muzikaal leider geworden.